97. God fortsättning!

Nytt år, nya insatser.
I det här avsnittet berättar Magnus Lagher, aka Velonavia, om sitt projekt Colmarp som erbjuder ett nära cykeläventyr på spännande vägar med mycket historia. Krister Isaksson kommenterar Trafikverkets senaste utspel om obligatorisk hjälm för cyklister. Och så blir det tävling som vanligt. Vill du vara med om utlottningen av en nydesignade tröja från vår samarbetspartner Kalas  så mailar du ditt svar till redaktionen@cykelradion.se

5 reaktioner till “97. God fortsättning!”

 1. Hej
  Tack för ett bra cykel program, visste inte att Ni fanns utan fick tipset via Facebook idag.
  Hur ofta sänder sänder Ni? Finns det någon tablå så att man kan planera in lyssnandet?

  Nu till min kommentar kring trafikverkets cykelhjälm krav.
  Ni var emot att det skall bli lag på att bära hjälm vid cykling och menar att det inte förbättrar trafiksäkerheten för oss cyklister…. och där håller jag med och håller också med om att det är mycket viktigare att satsa på bättre infrastruktur, 1,5 meters avstånd vid omkörning och separerade gång och cykelvägar. Här är vi överens

  När det gäller hjälmtvång för cyklister måste ju hjälmen skydda många huvuden för allvarliga hjärn- och skallskador och då lastas ju sjukvården mindre och rehabiliteringen blir kortare. Det är en vinst både för den enskilde, anhöriga och samhället.

  Vi har ju lag på säkerhetsbälte och denna lag är ju inte heller förebyggande men minskar ju antalet döda och svårt skadade.

  Har själv cyklat omkull/blivit påkörd av bilist tre gånger och vid två tillfällen har hjälmen på ett påtagligt sätt räddat mig från allvarlig skada. Vid dessa två tillfällen sprack hjälmen, undrar vad annat som skulle ha spruckit om jag inte haft hjälm

  Ha en fortsatt trevlig vecka och jag ser framemot Eurosports cykeltävlingar med Vacchi och Adamsson.

  //P-G
  // The Global Cyclist, +35 Länder & 3 Kontinenter

  1. Hej P-G!
   Kul att du hittat till oss. Vad det gäller vår tablå, så dyker vi upp ungefär en gång i månaden. Mer exakta än så brukar vi inte kunna vara. Men vi annonserar alltid de nya avsnitten via Instagram och Twitter. Och väljer du att följa oss via Spotify får du ju avsnittet i stort sett samma sekund som det läggs ut på nätet.

   Och vi håller självklart med om att hjälmen är det kanske viktigaste skyddet en cyklist kan ha, om olyckan skulle vara framme. Däremot förebygger den inte olyckor, vilket en bra infrastruktur och bra väghållning tillsammans med en trafiklagstiftning som tar hänsyn till de oskyddade trafikanterna skulle göra.

   Allt gott, vi hörs!

 2. Jag förstår inte det här med att bilister skulle föredra att cyklister kör på ett led snarare än i bredd om det inte är så att de tänkte köra om farligt nära. Bilisten måste ju oavsett gå in i bredvidliggande körfält, vilket exempelvis hindrar omkörningar när det kommer mötande trafik, och då borde cyklister i bredd vara att föredra eftersom det går fortare att köra förbi dessa. Det är bara att välja, skulle du helst vilja köra om en 20 meter lång traktor eller en 5 meter lång traktor?

 3. Har alltid cykelhjälm och reflexväst på mig när jag framför min trehjuling. Jag tycker att lagen ska vara sån att man ska ha hjälm när man cyklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.